tisdag 4 december 2007

Vänersborgs museum måste Du besöka då det är Nordeuropas enda museihistoriska museum, i klartext, det är ett museeum över musemet självt och är i mycket precis som ett museum var i slutet av 1800-talet. Det är byggt som italiensk nyrenässas 1885 och öppnades 1891. Vänersborgs museum måste Du bara besöka och jämföra med nya, moderna museer och märka av både de skildnader och likheter i de bakomligande idéerna med muséer nu och då.
Är du en vänstertyp kan du gå dit och förfäras över hur hemsk kulturpolitik riket hade innan 68:orna tog makten över kulturlivet. ;-) Vi andra kan istället njuta av en nästan helt autentisk museimiljö från 1890-talet opåverkad av de politiskt korrekta vindarna. Låt mig gissa att det kanske inte funnits så mycket pengar under den senare halvan av 1900-talet att det räckt till någon anpassning till tidens anda. Ser man på Birger Sjöberg-hörnan i museets källare så ser den lite sunkig ut och kanske den i sig bekräftar min teori om att museet bara fått stålar till att de nätt och jämt kunnat förvalta samlingarna. Birger Sjöberg kunde de gott satsa på att lyfta fram mer och gärna ge besökaren möjlighet att ta del av lyssningsexemel av hans vis-skatt.
Basen i samlingarna är för övrigt uppbygda av vad några Vänersborgare samlade ihop under det att de bedrev framgångsrika affärer i Tyska och Brittiska kolonier i södra Afrika. Dvs. mängder av uppstoppade djur och intressanta fakta, men givetvis inget om kolonialismen. Låt oss dock hoppas att museet får fortsätta vara ett museihistoriskt museeum och att inga klåfingriga PK-människor får för sig att göra om det till ett museum över svenskarnas hemska framfart i Afrika, dit man skall tvinga skolbarn att känna skam för vad andra gjort. Kanske är mitt resonemang lika långsökt som att K.lga. Operan blir omgjord till ungdomsgård med grafittiverkstad om fel politiker får makten? Men kom då ihåg att sossarna rev massor byggnadsmiljöer i sveriges städer för att de, när de blivit pampar, skämdes över sitt eget sociala ursprung. Ta detta med en nypa salt, men historien kan upprepa sig, om än med lite otur. ;-)
Om någon vill besöka Världskulturmuseet i Göteborg (i en glaslåda till byggnad) så insistera på att de också besöker Vänersborgs museum som kontrast.

Inga kommentarer: