måndag 15 september 2008

Brätte + Vassända-Naglums kyrka + Vassända kyrkoruin

För nästan 14 dagar sedan åkte jag återigen efter den arkelogiska guideboken "Det medeltida Västergötland" av arkeologen Claes Theliander. Jag började vid den fina med nyligen nedlagda kyrkan från 1797 Vassänd-Naglum. Denne var bestulen på sina stuprör i koppar och istället hade man hängt upp ett slags långa platpåsar för regnvattnet att rinna ner genom. Detta var en idylliskt plats med en stor fin kyrkogård, men hela stället är omgärdat av olika trafkleder som är olika generationer av riksväg/europaväg 45 så det är altid trafikbrus. Alldeles intill prästgården finns en museal vägstump som minner om tiden framtill cirka 2005 då man grävde om vägen i en stor båge från Båbergsrondellen eftersom nya BJ ( Bergslagsbanan ) skulle fram med sitt dubbelspår här. Bra fotoplats får tågfoton som Stefan Lindberg och jag nog kommer att nyttja framöver.
Efter detta åkta jag den gamla riksvägen mot Vänersborg och stannade då till vid Brätte. Här låg under tusentals år en bosättning där man lastade om sjötransporter från Vänern till hästtransporter ner till Åkerström nedan Trollhättefallen för vidare transport på älven. Platsen hade stadsrättigheter en period från 1500-talet och var den viktigaste platsen i Västergötlands och rikets export, särskilt krisåren i början av 1600-talet då Danmark var aktiva och ockuperade ett flertal häraden och begärde Älvsborgs lösen. Som de fleste vet exporterades denna väg bl. a. järn och så skedde till år 1800 när Trollhätte kanal invegs. I Brätte kan man ännu se gatubeläggingen och rådhuskällaren går att stiga ner i.
"Tyvärr, I kan ente drecka pelsnär där sôm i de tyske rådhuskällarne."
Så körde jag vidare åt öster i 1000 meter cirka och såg då Vassända kyrkoruin som har meterhöga grundmurar kvar och förärats ett stooort kors med inskriptionen till minne av "fäder som skog röjde, åker plöjde, bygd bevarat och tro försvarat". Ett kors eller en sten med likadan insription vill jag sätta upp i Ingermanland över Gammelmorfar (död 1980) och alla andra som försvarade sig mot bolschjevismen 1917-21.

Inga kommentarer: